Hoppa till innehåll
Hem » Kunskapsbank » Golftermer

Golftermer

Grunderna i golfspråket

Golf är en sport med många olika termer, vilket kan känns som en omöjlighet att lära sig alla. Här är några av de grundläggande termerna som alla golfare bör känna till:

  • Tee: Detta är den plats där varje hål startar.
  • Fairway: Detta är den mjuka gräsmattan mellan tee och green.
  • Rough: Detta är den längre gräsmarken runt fairway som är svårare att spela från.
  • Bunker: En sandbädd på golfbanan.
  • Green: Detta är den plattan där hålets hål befinner sig.
  • Hole: Hålet på green där bollen ska sättas i.
golftermer vild på golfbana med berg i bakgrunden

Hur lär jag mig alla golftermer?

Golftermer är ord och begrepp som används inom sporten golf. Dessa termer används för att beskriva olika delar av en golfbana, olika typer av slag och utrustning, samt olika regler och strategier för att spela golf. Några exempel på golftermer är tee, green, fairway, putt, bogey, birdie och eagle. Golftermer är viktiga för att kunna kommunicera och förstå olika aspekter av golf och för att kunna spela och utvecklas inom sporten.

Albatross golf

En albatross i golf är när man får 1 slag mer än en Hole in one. Det är alltså om du skulle få 2 slag på ett par 5 hål. Det är svårare att få en albatross än en Hole in one. Det beror på att eftersom du måste sätta ditt andra slag på en par 5 är längden till hålet oftare längre än vad det är på par 3or.

Birdie

Birde är när du får ett slag bättre än par. Skulle du till exempel få 3slag på en par 4 skulle det innebära en birdie på det hålet.

Bunker

En bunker är en typ av hinder på en golfbana som består av en stor, djup grop fylld med sand. En bunker är utformad för att göra det svårt att göra ett bra slag när bollen hamnar där. När man spelar golf och bollen hamnar i en bunker, måste man använda en speciell typ av klubba, en sandwedg, för att försöka få bollen ut ur bunkern och tillbaka på fairwayen eller greenen. Bunkrar är en utmaning för golfspelare och kan påverka resultatet av en runda golf på ett avgörande sätt.

Bogey

Bogey är ett slag över par. Skulle du till exempel få 5 slag på en par 4:a har du 1 slag över par vilket innebär att du får en bogey på det hålet.

Cut

En cut är ett typ av slag som skruvar bollen åt ett visst håll. Om du är en höger spelare och skruvar bollen till höger kallas det cut

Dogleg

Dogleg i golf betyder att själva golfhålet svänger höger eller vänster. Det vanligaste dogleg hålen brukar vara par 5 eller par 4.

Draw

En draw är ett typ av slag som skruvar bollen åt ett visst håll. Om du är en höger spelare och skruvar bollen till vänster kallas det draw.

Eagle

Eagle är 2 slag under par. Om du lyckas få i bollen i hålet på 2 slag under hålets par kallas det en eagle. Till exempel om du slår i bollen i hålet på 3 slag på en par 5:a blir det en eagle

Fairway

Fairway är en del av en golfbana som ligger mellan tee-boxen (där man slår ut bollen på banan) och greenen (där man slår in bollen i hålet). Det är en bred, öppen yta som är klippt kort. Målet med att slå bollen på fairwayen är att få den att landa på en plats där det är enkelt att göra ett bra slag mot greenen och hålet. Fairwayen är en viktig del av en golfbana eftersom det är här man har bäst chans att slå långa, exakta slag som ger en bra utgångspunkt för nästa slag mot greenen.

Gimmie

Gimmie är ett amerikanskt uttryck som har kommit till Sverige. Det betyder om medspelarna tycker bollen är så pass nära hål så behövs den inte putts ner i hålet. Men det räknas fortfarande som ett slag men är ett bra sätt för att spara in på tiden och få ett bättre flyt under rundan.

Golfhandske

En golfhandske är en typ av handske som används av golfspelare för att förbättra greppet om klubban och för att skydda handen mot skav och slitage. Golfhandskar är vanligtvis tillverkade av slitstarkt, elastiskt material som andas och som håller handen torr och sval. Golfhandskar används av både män och kvinnor och finns i olika storlekar och stilar. De är en viktig del av golfutrustningen och kan hjälpa till att förbättra spelupplevelsen och förhindra skador på handen.

Golfscorekort

Golfscorekort är ett dokument eller formulär som används för att föra statistik och resultat under en runda golf. När man spelar en runda golf fyller man i sitt golfscorekort efter varje slag och efter varje hål. Detta gör det möjligt att hålla reda på hur många slag man har gjort på varje hål och hur många slag man totalt har gjort under rundan. Golfscorekortet finns nu även digitalt vilket har blivit allt mer populärt. Det finns appar att ladda ner och fylla i sina slag som sedan automatiskt räknas ut efter avslutad golfrunda. Golf gamebook är ett exempel på ett digitalt scorekort.

Green

Puttgreen är en del av en golfbana där man måste använda sin putter för att slå bollen långsamt och jämnt över en kort distans. Målet med att slå bollen på puttgreenen är att få den att gå i hålet på så få slag som möjligt. Puttgreen är en viktig del av en golfbana eftersom det är här de flesta poängen görs under en runda golf.

Mulligan

Mulligan är när man får ett extra slag på första utslaget om det första blir dåligt eller inte spelbart. Det är inget som används vid tävlingar men brukar ofta förekomma när det är sällskapsrundor. Fun fact: Mulligan skapades av en affärsman David mulligan som aldrig han med att värma upp innan sin golfrunda med sina kompisar. Så när han slog ett dåligt första golfslag på först hålet fick han slå om slaget. Efter det började dom kalla det att han fick en mulligan på första utslaget.

Out of bounds

Out of bounds är en yta som finns utanför varje golfhål. Det är ett spelområde som inte räknas som med i spel om bollen hamnar där. Det som avgör vad som är out of bounds är dom som har designat banan. Hamnar du där behöver du plikta 1 slag och slå om slaget. Nya reglerna tillåter dig även att plikta i den linjen där bollen hamna out of bounds men då krävs dubbel plikt.

Tee och utslagsplats

Tee och utslagsplats är där man slår ut bollen på ett golfhål. När man slår ut från tee-boxen är det viktigt att ställa sig rakt och jämnt för att få en så bra start som möjligt på banan. Det är det första slaget man slår på golfhålet och är därför viktigt att slå ett bra slag som möjligt för att få så bra förutsättningar för resterande hål